Zdaj, ko so že vsi izpeli ljubezen. Ko so bili napisani in povedani vsi ljubezenski verzi. Ko so srčki pospravljeni s polic. Ko smo že pojedle vse bombonjere in ko rože že nekje opravljajo svoj drugi namen.  Zdaj je čas, da tudi jaz napišem kakšno besedo ali dve o Ljubezni.

Pravijo, da je ljubezen najmočnejše čustvo. Res je eno izmed najmočnejših. Je čustvo, ki premika vse. Premika naše misli, premika naše telo, premakne nas v celoti. Verjetno pa vse to naredi tudi katero drugo čustvo. Ampak pustimo zdaj to in se posvetimo Ljubezni.

Ne bom na dolgo pisala, katere vse ljubezni poznamo, ker so vse napisali že drugi, večji od mene. Saj veste, zaljubljena ljubezen. Tista, zaradi katere kar lebdimo. Smejimo se na ves glas in smeje se naše srce. Iz te se nato razvije ljubezen do partnerja. Tukaj so metuljčki bolj redki, srce pa še vedno močno bije. Smetana se poje, ampak tortica ostaja. Ljubimo osebo in njeno vlogo v našem življenju.

Potem je družinska ljubezen, do mame, očeta, sestre, brata,.. Veže nas posebna nit ljubezni, ki ostaja za vedno. Ne glede na življenjske pretrese, nesoglasja in razdalje. Pravijo, da kri ni voda in res je. S kom se lahko najbolj skregamo? Čigava kritika nas najbolj prizadene? In na koga lahko vedno računamo? Kam gremo, ko nas svet razočara, ko smo utrujeni od boja in ko ne vemo več kako naprej?

Najmočnejša je ljubezen do otroka. Ta je resnično neizmerna. Dokler je ne občutiš, sploh ne veš, da obstaja. To je ljubezen, ki je močnejša od… ne vem… ne najdem primerjave, tako močna je. To je tista, ko bi vso bolečino sveta prevzel nase, samo da tvoj otrok ne bi trpel. Tista, ko večkrat vemo, da delamo narobe, ampak za svoj zaklad naredimo tudi to. Saj veste, polarnega medveda si je res želel. Poglej zdaj to srečo v očeh, ko ga je dobil.

Nosim krilo Keyra, oglej si ga TUKAJ

Poznam še prijateljsko ljubezen. Pravijo, da so prijatelji družina, ki smo jo izbrali sami. Izberemo tiste, s katerimi skupaj dihamo. Takšne, ki nas razumejo. Takšne, ki poznajo naše napake in jih sprejmejo. Takšne, ki po tonu glasu opazijo, da jih potrebujemo. Takšne, s katerimi smo lahko mi samo mi in četudi to pomeni, da ob štirih zjutraj skupaj iščemo sirovo štručko po Sarajevu.

In ob vseh teh ljubeznih pozabimo nase. Na najpomembnejšo ljubezen. Res je, da ljudje potrebujemo bližino drugih. Potrebujemo pa tudi bližino svojega srca. Vse naredimo za starše, otroke, partnerja in za nas ostane le malo časa. Pričakujemo, da če razdajamo ljubezen, se nam le ta vrača. Tako so nas tudi naučili. Ja, saj v neki meri je res, ampak ne moremo samo deliti. Podariti jo moramo tudi sebi in potem lahko pričakujemo popolno srečo.

In NE, ni sebično, če se postavimo na prvo mesto. Ni sebično, če gremo sami v naravo, medtem ko je hiša razmetana. Ni sebično, če otroka za nekaj ur prevzame nekdo drugi, ker moraš k frizerju.

Ko se bomo imele dovolj rade, da bomo brez slabe vesti izbrale kavico na soncu, medtem ko bo kup umazane posode počakal. Ko se bomo imele dovolj rade, da bomo sprejele vse svoje napake, se pogledale v ogledalo in si rekle: Prestala sem marsikaj, izkusila bolečino in naredila nešteto napak. Dobro, nekatere so bile prav zabavne. Ampak zaradi vsega tega sem močna, ponosna na vsak svoj kilogram, na vsako gubico, siv las in zaradi vsega tega sem JAZ. Oblekle bomo najlepšo obleko, si nadele najljubšo šminko, se vzravnale in polne optimizma in samozavesti odkorakale v nov dan. Takrat bomo občutile pravo moč ljubezni. Ker brez tega so vse ljubezni brez pomena. Če sami sebe nimamo radi, drugih ljubezni sploh ne moremo v popolnosti začutiti.

Če dobro premislite, ali ne sledi vedno vsej tej mešanici čustev še eno močno čustvo. Strah. Strah pred izgubo. Strah pred porazom. Strah pred bolečino. Ne skrbite. Dokler vas je strah, pomeni, da ljubite. Pomeni, da vam je mar. Pomeni, da je to pomemben del vašega življenja. Če vas je vsaj malo strah, da boste izgubili sebe, se imate radi. Ko se tega zaveste, ste že na pol poti.

Zato se brez slabe vesti odločite zase, za tisto obleko, za tisto šminko, za tiste čevlje, za tisti izlet, za tisto pregrešno, ampak najboljšo čokolado, za… vse kar si želite in pričakujte same čudovite stvari… pričakujte… nepričakovano.